holistica

articole medicale

vineri, 28 mai 2010

ACCIDENTE VASCULARE OCULARE

sa cum termenul de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic au devenit deja de notorietate din cauza simptomatologiei severe,nu trebuie sa uitam ca prin mecanism asemanator(ocluziv), ochii nostri pot sa sufere.
Retina( fundul de ochi) este unul dintre tesuturile cele mai sensibile la ischemie din intreg organismul.
Accidentele vasculare oculare la nivelul circulatiei retiniene reprezinta o urgenta oftalmologica majora. Se pot grupa in obstructia arterei centrale a retinei(OACR) si in obstructia venei centrale a retinei(OVCR) sau a ramurilor lor.
Cauza este migrarea si fixarea unui embol (colesterol,calciu,fibrina) in circulatia retiniana cu oprirea ei definitiva,fara posibilitate de circulatie colaterala (vasele retinei sunt terminale).Cu alte cuvinte, un vas de sange se poate rupe ,pot apare hemoragii si edem retinian ,pina la decolorare papilara(atrofie de nerv optic).
Pacientul se prezinta la oftalmolog cu pierdere brusca si nedureroasa a vederii, care poate sa ajunga pina la absenta perceptiei de lumina, la un singur ochi.Scaderea vederii uneori poate fi precedata de momente de asa numita amauroza fugace, adica de pierdere tranzitorie si de scurta durata( citeva minute) a vederii unilateral,prin migrarea unui trombus sau spasm vascular.
La efectuarea unui consult oftalmologic complet care presupune aprecierea acuitatii vizuale ,masurarea tensiunii intraoculare si examinarea fundului de ochi, specialistul poate sa ajunga usor la diagnosticul corect. Efectuarea investigatiilor paraclinice dupa caz, pot fi de real folos;se poate recomanda efectuarea unui camp vizual,unei tomografii maculare sau angiofluorografie retiniana.
Mecanismul de producere este unul sistemic legat de bolile carotidiene,bolile cardiace,valvulopatii(stenoza mitrala),ateroscleroza,HTA,coagulopatii,vasculite,iar factori de risc sunt: Diabetul zaharat,fumatul ,varsta peste 50 ani,dislipidemii,colesterol crescut,sedentarismul etc.
Conduita terapeutica este interdisciplinara si reprezinta urgenta absoluta,facand abstractie de faptul ca pacientul ajunge tarziu la medic(leziunea oculara este ireversibila dupa 90 de minute).Se pot folosi dupa caz si dupa consult cardiologic ,antiagregante plachetare,anticoagulante,fibrinolitice,daca presiunea intraoculara este crescuta diuretice si betablocante local,precum si tratament laser(fotocoagulare retiniana) . Pe termen lung se recomanda tratament profilactic atit local cat si general pentru prevenirea complicatiilor cum ar fi glaucomul secundar si urmarirea ochiului congener.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu