holistica

articole medicale

miercuri, 26 mai 2010

GLAUCOM

Glaucomul


Aceasta boala se manifesta prin distrugerea progresiva a nervului optic datorita cresterii tensiunii intraoculare. Astfel campul vizual se restrange treptat pana cand se ajunge, in final la orbire.

Exista 3 forme de glaucom:

* Glaucomul cu unghi deschis este cea mai frecventa dintre acestea. In cazul persoanelor care manifesta aceasta forma nervul optic este lezat treptat, putin cate putin, bolnavii confruntandu-se cu o pierdere gradata a vederii. Exista cazuri in care ambii ochi sunt afectati in acelasi timp, desi de obicei unul este mai afectat decat celalalt.

* Glaucomul cu unghi inchis este mai putin frecvent, fiind prezent la aproximativ 10% din bolnavii de glaucom. In aceasta forma a bolii, irisul si cristalinul blocheaza circulatia umorii din camerele globului ocular, facand ca presiunea intraoculara sa creasca si astfel sa comprime sistemul de drenare al ochiului. Din aceasta cauza se poate ajunge la pierderea brusca a vederii insotita de durere si de asemenea posibil sa apara simptome precum greata si varsaturi.

* Glaucomul congenital este o forma rara de glaucom care apare la unii copii la nastere. In cazul in care aceasta boala apare in primii ani de viata se numeste glaucom infatil. Copiii cu glaucom congenital sau infantil au de cele mai multe ori ochii congestionati, prezentand sensibilitate la lumina si lacrimare excesiva.

Glaucomul nu se vindeca, este o boala progresiva care dureaza toata viata si nu se cunoaste un tratament care sa-l vindece, însa daca este descoperit în faze mai putin avansate, poate fi supravegheat si mentinut în acea stare.
Este recomandat ca persoanele a caror varsta trece de 40 de ani sa-si facaun consult oftalmologic anual si, în mod deosebit, cei care au mai avut cazuri de glaucom în familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu